top of page

משבר האלכוהול

 

 

ועדת הכספים של הכנסת תכריע בעוד מספר ימים ברפורמת המיסוי על האלכוהול שבה צו המיסוי החדש צפוי לייקר את המשקאות בכ-25%-50%. טועני הנגד לתוכנית המיסוי הזהירו "ממשבר דיפלומטי עם אוקראינה" ועל הסיכון שייגרם בסגירת מפעלים ופיטורי עובדים. אך דווקא הנימוקים הבריאותיים שבסופו של דבר עלולים ליצור נטל כלכלי מיותר על מערכת הבריאות בישראל לא נשמעו דיים.

חשוב להבין כי המלצות איגוד הלב האמריקאי למניעת מחלת לב, כוללות צריכת מנת אלכוהול ליום לנשים ושתי מנות לגברים לצורך מניעה. לאחרונה, מצאנו שכמות אלכוהול כזו, אכן קשורה להימצאות נמוכה יותר של מחלת לב באמריקאים אינדיאנים. למרות זאת, לא קבלנו אישור לפרסום המחקר מראשי הקהילות בשמורות. החשש היה, שפרסום כזה יעודד את שתיית האלכוהול הגבוהה באוכלוסיה זו (85% מתוכם דיווחו שהם שותים אלכוהול).

אחוזי האלכוהול במשקאות אלכוהוליים שונים הינם בקירוב: בירה כהה- 3.4%, סיידר יבש 3.8%, יין (לבן או אדום) 9-10%, שרי 15%, עראק, וודקה ברנדי, ויסקי, רום, ג'ין –33% עד 40% מהמשקל.

צריך להדגיש, שההגדרה של  מנת אלכוהול ליום, לפי איגוד הלב האמריקאי הכמות היא:  18  מ"ל אלכוהול השווים ל- 14 גרם אלכוהול שהם- 150 מ"ל יין, 45 מ"ל משקאות אלכוהוליים כמו ליקר, גי'ן, רום, וודקה או וויסקי. הגדרה למנת אלכוהול בבריטניה עומדת על 8 גרם ליום.

לנשים הרות לא מומלץ לשתות אלכוהול בכלל ומקסימום מנה שתייה פעמיים בשבוע.

אלכוהול ממכר ואף גורם לתסמונות גמילה. תסמיני ההתמכרות לאלכוהול כוללים: צורך במשקה בכל יום, שתייה לבד בד"כ, הזדקקות לשתיה כדי למנוע רעידות, בילוי זמן רב במקומות בילוי בהם קיים אלכוהול זמין. הסיכון שבשתיית אלכוהול גדול עוד יותר בבני נוער, אצלם שתיית אלכוהול מעלה את שכיחות הפציעות. ילדים מתחת לגיל 15 ששותים אלכוהול, נמצאים בסיכון פי 5 להפוך למכורים לאלכוהול בהשוואה לילדים שהתחילו לשתות לפני גיל 21. סיכונים נוספים בשתייה אצל בני הנעורים הם סיכון מוגבר להתנהגות מינית מסכנת, הצלחה מועטה בלימודים וסיכון מוגבר להתאבדויות ורצח.

שתיית האלכוהול  בישראל נמצאת בתהליך עלייה. משרד החינוך מעביר תוכניות למניעת שתיית אלכוהול כבר בכיתות ד,ה.

אנשים ששותים אלכוהול חשופים לחסרים בויטמינים כמו ויטמיני B.

בשיקוליה, על ועדת הכנסת לכלול, מעבר לסיכון המיידי שבשכרות המוביל לאובדן שליטה ומגביר את הפשיעה והסיכון לתאונות, גם את הסיכון המוגבר לשחמת הכבד, הפרעות בקיבה, דלקת לבלב, חרדה ודיכאון מחלת לב וסוגי סרטן שונים כמו ושט, לוע, שד ואחרים ,יחד עם עלות הטיפולים במחלות אלה, באנשים ששותים יותר אלכוהול.

הטיעונים בדבר אובדן מקומות עבודה אינם רלוונטיים כפי שהפכו לא רלוונטיים לגבי יצרני הסיגריות, אחרי משפט מינסוטה נגד חברות הטבק ב-1998, שבו הוכח, שניקוטין ממכר. דין דומה צריך להיות לגבי אלכוהול. יש להתייחס ברצינות לבעיית השתייה בארץ ולבנות תוכניות מניעה ומקומות לגמילת אנשים מכורים לאלכוהול. ויש לפעול גם לרישום אזהרה בריאותית על בקבוקי השתייה האלכוהולית, בדבר סכנת ההתמכרות וסכנות בריאותיות הנגרמות כתוצאה משתיית אלכוהול.

 

ד"ר סיגל אילת-אדר

הכותבת היא דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית, החוקרת הרגלי תזונה בקרב אמריקאים אינדיאנים, ואינואיטים באלסקה.

bottom of page