top of page

חומצות שומן אומגה-3 במזון: המדע והאמונה

האם יש תועלת בריאותית בצריכת תוספי המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3, הידועות גם כ"שמן דגים"?האמונה העממית, אומרת שכן. ויש בינינו עוד כאלה הזוכרים, את אימותיהם מנסות "לתקוע" להם כפית המכילה שמן דגים,מתוך אמון שבכך הן תורמות  לבריאותם. זה באשר לאמונה העממית. אז מה היא האמת המדעית?

על מנת להבין זאת ראוי להבין תחילה מהן חומצות שומן אומגה-3?

כשהדברים אמורים בתזונה מבחינים בין סוגי שומן שונים שהעיקריים בהם:חומצות שומן רוויות וחומצות שומן בלתי רוויות.

שומן רווי מקורו בשומן בעלי חיים והוא נמצא כמזיק לבריאות הלב. הוא מצוי במזונות כמו: חמאה, גבינות שמנות, שמנת, ובשר שמן.

שומן לא רווי מקורו מהצומח. הוא מצוי במזונות כמו: שמנים צמחיים (סויה, קנולה וכדומה), אגוזים, שקדים, טחינה, אבוקדו, מרגרינה רכה. צריכת שומן לא רווי דווקא יכולה להועיל לבריאות הלב.

השומן הלא רווי מתחלק אף הוא לכמה תת קבוצות. המועילים ביותר הם שומן חד בלתי רווי - המיוצג על ידי הדיאטה הים תיכונית ושמן הזית, ו- אומגה-3 - הנמצאת בשמן קנולה, פשתן, אגוזי מלך, דגים ומוצרים המועשרים באומגה-3.אלא שאין משמעות עובדות אלה שבכל המקרים רצוי לצרוך תוספי מזון המכילים אומגה 3. רוב בני האדם בעקבות מחקרים שנערכו ברחבי העולם, נוסחו  על ידי  איגוד הלב האמריקאי וגופים דומים, המלצות  ברורות ומפורשות לגבי צריכת שמן דגים כדלהלן:

לאנשים בריאים או עם גורמי סיכון למחלת לב, כמו כולסטרול גבוה או סוכרת מומלץ לאכול שתי מנות דגים לשבוע. מבדיקות שנערכו על ידי ארגון מגדלי הדגים בישראל נראה שדגי הפורל והמוסר הגדלים בארץ אכן מכילים כמות משמעותית של חומצות שומן אומגה-3. כך שאין צורך בשום תוסף.

לאנשים עם רמות גבוהות של שומנים מסוג טריגליצרידים בדם מומלץ לקבל תוספים של 2-4 גרם ליום אומגה -3, בכמוסות. זאת תוך מעקב רופא על תופעות לוואי אפשריות.

לאנשים עם מחלת לב מוכחת, שכבר עברו אוטם או צינטור עם בלון מומלץ ביותר לקחת כמוסה של 1 גרם ליום חומצות שומן אומגה-3. תוספים אלה הוכחו יעילים רק במקרה של חולי לב ובמקרה כזה התועלת שלהם משמעותית.

לגבי כל המקרים האחרים, כלומר לאנשים בריאים, אין צורך ואין תועלת בצריכת תוספים המכילים אומגה  3 אלא באכילת דגים פעמיים בשבוע.

המסקנות הן שתיים: לציבור, להתעניין ולבדוק ולבחון אם מה שנחשב בריא ונחוץ, הוא אכן כזה. ואילו לנושאי תפקידים, המבקשים לצאת בהמלצות יישומיות וברורות לצרכן להיזהר מפני טעות, או הטעיה. לפני שמוציאים המלצה לציבור.

bottom of page