top of page

חלב ומוצריו - יתרונות בריאותיים

 

 

הדבר הראשון שגרם לי לתמוך בחלב הזה היה דעתי הנחרצת על חשיבותו של החלב לבריאותנו. אחר כך הגיע השם הרומנטי (יומרני?) ואז הגיעה האריזה החדשנית עם הפקק המאפשר מזיגה קלה ונוחה. עוד נספר איך “פעם גזרנו את האריזה של החלב העמיד כדי לפתוח אותו”. מה שעוד שימח אותי הוא הטעם המשופר, הדומה מאוד לחלב רגיל, ואז התחלתי לבדוק את התכולה...

העולם המדעי, ארגוני הבריאות המובילים בעולם וההנחיות הרשמיות שלהם לרבות עמותת התזונאים והדיאטנים - ”עתיד“, האיגוד הקרדיולוגי, ארגון רופאי הילדים ומשרד הבריאות בארץ, מכירים במגוון היתרונות הבריאותיים של החלב במעגל החיים מילדות ועד בגרות- השגת מסת עצם מרבית בגיל הילדות וההתבגרות, הפחתת הסיכון ללקות באוסטיאופורוזיס בגיל המבוגר, שמירה על משקל גוף תקין והפחתת הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם.

חלב הרים טהור – לא מה שחשבתם: עשרה מיתוסים

 

1. חלב עמיד פחות בריא כי הוא מכיל חומרים משמרים – לא נכון

לצורך ייצור חלב עמיד נעשה עיקור בטמפרטורת cº 140 למשך 2 שניות. בתהליך העיקור לא מוסיפים שום חומר נוסף לחלב. מכאן נובע יתרונו המובהק של החלב העמיד – סטריליות, המאפשרת איחסון בטמפרטורת חדר ומבטיחה העדר כל סיכון לזיהום בחיידקים.

 

2. בתהליך העיקור נהרסים המרכיבים של החלב- לא נכון

חימום הבזק אינו הורס את החלב בשום היבט: הוא לא מפחית את כמות והרכב החלבון שבו ולא משנה את כמות המינרלים. החלבון של החלב הוא חלבון הנחשב מהטובים שהגוף יכול לקבל ותהליך הפיסטור איננו משנה עובדה זו.בחלב הרים טהור לא נמצא שינוי ברמת ויטמין B2- ו A  המייצגים את הויטמינים מסיסי השומן ומסיסי המים.

 

3. חלב הרים טהור פחות טעים – לא נכון

במבחן טעימה שנערך לאחרונה בארץ בקרב 104 משתתפים בגילאי 20-60 , הצורכים חלב ניגר לפחותמספר פעמים בשבוע .מבחן ראשון: כל משתתף קבל 3 כוסות חד פעמיות ובהן חלב הרים טהור מול חלב רגיל (טרי), שניהםמקוררים. כל משתתף היה צריך לציין מהי הדוגמא השונה מבין 3 הטעימות. במבחן טעימה זה לא נמצאהבדל בין חלב רגיל (טרי) לחלב הרים טהור מצונן.מבחן שני: כל נבדק טעם חלב הרים טהור וחלב רגיל (טרי) מצונן ונתבקש לבחור את החלב המועדף עליו.לא נמצא הבדל מובהק בין המעדיפים חלב הרים טהור מול חלב רגיל (טרי) מצונן.

 

4. החלב אינו תורם ואף יכול להזיק לצפיפות העצם – לא נכון

סידן וזרחן הם המינרלים הידועים בהקשר לבריאות העצם. מהסובלים משבר אוסטיאופורוטי בשבר הירךנזקקים לטיפול סיעודי ארוך טווח ורק שליש מהם שבים לדרגת תיפקוד כבעבר ולעצמאות מלאה. חלב הואהמקור הזמין והעשיר ביותר בסידן.

 

5. הסידן מהחלב הדל שומן לא נספג בגוף – לא נכון

לצורך ספיגתו של הסידן דרוש ויטמין D . החוק בישראל מחייב להוסיף ויטמין D בכמות של 5 מק"ג לליטר לחלב דל שומן וכך לא נפגעת ספיגת הסידן בהשוואה לחלב 3% שומן. הסידן מסיס במים. ליטר חלב הרים טהור מכיל סידן מעל הקצובה היומית המומלצת למבוגרים בריאים.

 

6. חלב הרים טהור לא נבדל מחלב רגיל - לא נכון- כפי שמפורט בהמשך:

 

6א. יוד הינו מינרל חיוני. הביטוי הקליני של חסר יוד מתבטא בגויטר-זפק, הנובע מהגדלת בלוטתהתריס כתוצאה מחסר יוד. ריכוז יוד במזונות מושפע בעיקר מרמת היוד באדמה בה הם גדלים בד"כליטר חלב הרים טהור מכיל 33% יותר יוד בהשוואה לחלב טרי ½. אדמות שפלה דלות יותר במינרל זהומספק יותר מכפליים מהכמות היומית המומלצת ליוד הן לילדים והן למבוגרים.

 

6ב. אבץ הינו מינרל המשתתף ביותר מ- 100 אנזימים ומשפיע על בניית עצם. מזונות מועשרים בזרחןמפחיתים את ספיגתו. בנוסף בנוכחות חלבון ספיגתו עולה- ייתרון שקיים בחלב. בליטר חלב הרים טהוריש שליש עד חצי מהקצובה היומית המומלצת למינרל זה.

 

6ג. מגנזיום הינו מינרל המעורב בפעילות אינזימים רבים ובעל תפקיד משמעותי בשווי המשקל שלהמינרלים בעצם. במחקרי תצפית באוכלוסיות, רמות נמוכות שלו נמצאו קשורות למחלת לב וכלי דם,סוכרת מסוג 2 ואוסטיאופורוזיס.

 

7. בחלב אין ברזל– לא נכון

חלב הרים טהור מכיל כ- 70% יותר ברזל בהשוואה לחלב רגיל. ניתן לשער שהבדל זה נובע מהעובדהשחלב הרים טהור מגיע ממחלבות הנמצאות ברמת הגולן בלבד, שם אופי הקרקע, המים והאויר שונהמאשר בשאר המקומות בארץ.

 

8. הברזל הנמצא בחלב לא נספג ומונע ספיגת סידן - לא נכון

החשש כי שתיית חלב פוגעת בספיגת ברזל מבוסס על הנתון כי לסידן יש יכולת עיכוב על ספיגתהברזל. מספר מחקרים מהשנה האחרונה לא תמכו בהנחה זו.

 

9. כל השומן בחלב הינו שומן רווי – לא נכון

נהוג לחשוב ששומן החלב הינו שומן רווי כי מקורו מהחי - ולכן אינו בריא. בבדיקות בחלב הרים טהור נמצא כי למעלה משליש מהשומן הינו שומן בלתי רווי!

 

10 . בחלב אין חומצות שומן חיוניות לגוף – לא נכון

צריכת חצי ליטר (2 ספלים) ליום חלב הרים טהור, כמות חומצות שומן אומגה 3- , הגבוהה מהכמותהשבועית שהומלצה לכלל האוכלוסייה הבריאה, על ידי עמותת עתיד והאיגוד הקרדיולוגי, למניעת מחלות לבוכלי דם.

bottom of page